“Een gemeente is de kern van de democratie. Dat schaf je niet af”

Op 29 januari 2016, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur, IGS

Koenraad Degroote blijft bijzonder populair in Dentergem. De inwoners zitten op dezelfde lijn als het beleid. Zo willen de burgemeester én de inwoners niet weten van een fusie. “Een gemeente schaf je niet zomaar af”, klinkt het.

De peilingen zijn goed voor burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht) en zijn bestuur. Zelf krijgt hij een 7,3 van de ondervraagden, wat hem op de vierde plaats brengt in het rijtje populairste burgemeesters in de regio. Ook 84,3 procent zou dezelfde stem uitbrengen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Zijn partij heeft nu de volstrekte meerderheid. “Dat is zeker niet slecht en ik kan uiteraard niet anders dan tevreden zijn”, zegt Degroote. “Maar dit maakt me niet euforisch. De echte peiling gebeurt toch pas binnen drie jaar. Ik zal rustig verder werken zoals ik bezig ben.”

De slechtste punten zijn er voor veiligheid, zowel criminaliteit en camera's als verkeersveiligheid. “Toch heeft Dentergem de laagste criminaliteitsgraad in de politiezone Midow. Die heeft op zijn beurt de laagste in het land”, merkt hij fijntjes op. “Voor mij is vooral hetzwerfvuil een doorn in het oog. Hoewel

wij al jaren inspanningen leveren met vrijwilligers, blijven er toch mensen vuil storten. Sporadisch kunnen we iemand beboeten. Maar er is een mentaliteitswijziging nodig, als bestuur valt daar weinig meer aan te doen.”

Ook voor de verkeersveiligheid vindt hij dat de burger zijn verantwoordelijkheid moet nemen. “Het is inderdaad niet overal even veilig, maar uit iedere straat komen er klachten van overdreven snelheid. Mensen geven zelf toe dat ze buiten hun buurt vaak te snel rijden. Waar wij kunnen, zullen wij op onze wegen de veiligheid verbeteren.”

Zonet werkte het AWV de bochtverruiming in het Dentergemse centrum af. “Voor 2019 worden ook hun plannen voor de drukke Markegemstraat (N327) in Wakken afgerond. Zelf zijn we bezig met het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Dentergem centrum, dat dit jaar nog klaar zal zijn. Een gemeentelijke verbindingsweg zal de invalswegen Gottemstraat en Statiestraat verbinden waardoor zwaar verkeer de kern zal kunnen vermijden.”

Hiermee wordt ook woonruimte voor een 80-tal gezinnen en 2,7 hectare ambachtelijke zone vrijgemaakt. Dit zal het mindere punt over werken en ondernemen misschien in gunstige zin bevorderen. “Verder zien we er op toe dat de bestaande kmo-zones behouden blijven. We maken het soms mee dat wanneer een bedrijf vertrekt, de buurt protesteert tegen eventuele nieuwkomers.”

Dentergem niet in Midwest

Degroote krijgt heel wat bijval voor zijn standpunt over de eventuele fusies met andere gemeenten. Liefst 71,1 procent is tegen. Dentergem is de enige gemeente in de regio die niet toetreedt tot de intergemeentelijkesamenwerking Midwest. “Gemeenten bestaan al sinds de vroege Middeleeuwen en organiseerden justitie, brandweer en politie allemaal zelf. Geleidelijk aan is dit geëvolueerd naar gespecialiseerde bestuursvormen. Maar de kern vanwaaruit de democratie gegroeid is, dat schaf je niet af.”

(bron: Edith Van Wuytswinkel voor Het Nieuwsblad)

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is